Zorgen voor de Ieperse middenstand
Op de gemeenteraad van 7 december uitte CD&V Ieper enkele bezorgdheden over de kraslotenactie van stad Ieper, het herleiden van de laad- en loszones tot slechts 3 in de ganse binnenstad, de verschillende werken in de binnenstad en de beslissing om de openbare toiletten aan het Sint-Maartensplein nog maar beperkt open te houden. “De Ieperse middenstand maakt zich in deze moeilijke tijden al genoeg zorgen over hun toekomst en met dergelijke beslissingen creëert het stadsbestuur enkel extra kopzorgen”, aldus CD&V-fractieleidster Katrien Desomer.
Kraslotenactie loopt in het honderd
Desomer stelde zich onder meer vragen over de kraslotenactie die het stadsbestuur eind november lanceerde: “Eerst leek dit ons een leuke en goede actie om de lokale economie te ondersteunen, maar het liep al snel mis…” De communicatie over deze actie was volgens de partij onoverzichtelijk, na een eerdere bijsturing, bleek plots dat sommige handelaars zelfs niet op de hoogte waren van de actie.
Daarnaast zouden verschillende handelszaken ook enkel winnende lotjes ontvangen hebben, waardoor de kans dat 1 op 150 klanten een prijs hadden snel steeg. Ook de kostprijs steeg daardoor met zo’n 7500 euro bovenop het voorziene budget van 3750 euro. “Dit is een eerste schatting, want wie weet hoeveel winnende loten nu eigenlijk in omloop zijn. In tijden waarin heel wat mensen het financieel moeilijk hebben, is dit ten zeerste te betreuren. Gezien de handelaars, noch de winnaars hier in de fout gaan rekenen we er op dat iedereen die een winnend lot binnenbrengt ook zijn waardeon van 25€ zal ontvangen”, aldus raadslid Desomer.
Beperkt openen openbare toiletten
Op de gemeenteraad werd ook het beperken van de opening van de openbare toiletten op het Sint-Maartensplein goedgekeurd. Er blijft nog één toilet open op het plein waarbij automatisch betaald zal moeten worden. Enkel tijdens evenementen worden ook de andere toiletten open gesteld.
CD&V Ieper vindt het onbegrijpelijk dat dit beslist wordt, niet alleen in tijden waarin de horeca gesloten is en mensen vaak geen andere mogelijkheden hebben, maar ook wanneer de stad weer heel wat bezoekers over de vloer krijgt en de toiletten dus vaak gebruikt worden. Daarenboven hangt hier een prijskaartje van 60.000 euro.
Werken De Leet en kruispunt Boterstraat - Boomgaardstraat
Tot slot diende CD&V een vraag in over de verschillende werken in de binnenstad. De werken aan de Leet zijn al even bezig en binnenkort starten ook de werken ter hoogte van het kruispunt Boterstraat met de Boomgaardstraat. “Deze ingrijpende werken zullen heel wat last veroorzaken voor handelaars in het centrum, niet alleen in de Boterstraat, maar ook voor de andere winkelstraten. Het is niet te verstaan dan het afsluiten van deze straat in het hart van de binnenstad voor maar liefst 6 maanden pas 4 weken vooraf wordt gecommuniceerd”, stelt Peter De Groote. Daarenboven wordt in dezelfde periode ook de Rijselstraat afgesloten voor werken. CD&V vraagt zich af waarom beide werken tegelijkertijd dienen te worden uitgevoerd. Voor veel middenstanders staat het water aan de lippen en met dergelijke beslissingen draait dit bestuur de kraan gewoon nog wat verder open.
Verdwijnen van laad- en loszones
In de binnenstad wordt het aantal laad- en loszones gereduceerd tot slechts 3. De overige worden vervangen door shop- en go-parkeerplaatsen. Vorige week werden de borden op de huidige zones weggehaald. Dit leidde direct tot het te verwachten resultaat: auto’s parkeren op deze stroken en leveranciers dienen te laden en te lossen op de rijbaan. Met de smalle straten en éénrichtingsverkeer in de meeste centrumstraten zorgde dit, zeker tijdens de ochtendspits voor heel wat oponthoud en ergernis. “We zijn grote voorstander van die shop- en go-plaatsen maar deze allemaal inrichten op de huidige laad- en loszones is geen verstandige beslissing. De vlotte toelevering van handels- en horecazaken in de binnenstad moet kunnen worden gegarandeerd”. Volgens de burgemeester zal het nieuwe parkeerplan, waar deze beslissing deel van uitmaakt, worden geëvalueerd na 1 jaar. Maar het is na één week al overduidelijk dat hier niet goed werd over nagedacht.