Zomeren in Ieper

Een zomeraanbod aan evenementen, bewaakte fietsparking en gratis parkeren op zaterdag

Stilletjes aan worden de coronamaatregelen wat versoepeld. Onze bubbels worden weer wat groter en we kunnen weer eens op restaurant of naar een café. Samen met de temperaturen van de voorbije weken, komt het zomers gevoel automatisch naar boven. Daarom lanceert CD&V enkele concrete voorstellen voor het toerisme in onze stad “Een zomeraanbod aan evenementen, een bewaakte fietsparking en het hele weekend gratis parkeren, moeten de onze stad aantrekkelijk maken om er deze zomer te vertoeven.”

“Traditioneel gaat de zomer gepaard met heel wat grote en kleine evenementen in onze stad. Het is al even duidelijk dat het aanbod aan evenementen er deze zomer toch wat anders zal uitzien”, zegt fractieleidster van CD&V Katrien Desomer. “Heel wat verenigingen, vzw’s en bedrijven denken al na hoe zij een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod kunnen aanbieden. De stad kan hierbij als regisseur een coördinerende rol opnemen.” Alle voorstellen voor activiteiten en evenementen kunnen volgens CD&V verzameld worden, waarna de stad de mogelijkheden bekijkt en een geüpdatete activiteitenkalender bekendmaakt. Zo kan de stad een totaalpakket aan zomerse en coronavrije activiteiten voorzien.

Daarnaast wil CD&V Ieper ook de vele mensen die tijdens de afgelopen periode vaker de fiets namen, blijvend aanmoedigen met de fiets naar Ieper te komen. “Tijdens de vakantieperiode kan een bewaakte fietsparking in onze stad ingericht worden”, zegt CD&V-raadslid Jan Laurens. Hij licht zijn voorstel toe: “Recreatieve fietsers kunnen zo hun fiets veilig stallen en met een gerust gemoed winkelen in onze stad of genieten van de uitgebreide terrasjes. Op deze manier kan Ieper zich ook profileren als fietsstad.” Als locatie stelt het raadslid de parkzone rond de Sint-Maartenskathedraal voor of er kan contact opgenomen worden met de scholen. Jobstudenten kunnen ingeschakeld worden om de fietsparking te bewaken. “Steden waar zo’n bewaakte fietsparking ingericht wordt, boomen wat betreft fietstoerisme. Ieper kan dat ook!”

In de rand van deze twee voorstellen herhaalt CD&V het voorstel dat ze eerder al deed om op zaterdag gratis parkeren toe te laten in de stad voor wie toch met de wagen wil komen. “Of op zijn minst het half uur gratis uit te breiden naar bv. 2u. We zien dat andere grote steden zoals Brugge dit ook doen. Dit is een extra motivatie voor de klant én een hart onder de riem voor zowel de marktkramers als de winkels uit het centrum die het de voorbije maanden helemaal niet makkelijk hadden”, zegt raadslid Peter De Groote: “Jammer dat het stadsbestuur hier niet wil op ingaan.”