Windmolens bij lokale bedrijven

Op de gemeenteraad van 1 februari vroeg raadslid Stephaan De Roo (CD&V) om het plaatsen van private windmolens door Ieperse landbouwers en bedrijven te steunen.

Steeds meer landbouwers en middelgrote bedrijven bekijken de mogelijkheden om duurzaam en goedkoop in eigen energie te kunnen voorzien.  Daarom vraagt CD&V of het stadsbestuur eventuele aanvragen hierover zal steunen. “Nu we in de media lezen dat het Ieperse stadsbestuur beroep indient tegen het goedkeuren van de vergunning van grote windmolens ter hoogte van ’t Wieltje (Sint-Jan) door de provincie, wilden we graag polsen wat het standpunt van het stadsbestuur is bij de aanvraag van windmolens op bedrijfsniveau”, zegt raadslid De Roo.

In tegenstelling tot de 200 meter hoge windmolens die in Sint-Jan zouden worden geplaatst, zijn windmolens die op bedrijfsniveau geplaatst kunnen worden slechts 20 meter hoog. Met een capaciteit van 30.000 KWh per jaar kunnen lokale ondernemers hun investering binnen 7 à 8 jaar terugwinnen: "Private windmolens kunnen bijdragen aan de vergroening van onze stad."

“Aan de kust, in Poperinge en Heuvelland zijn dergelijke projecten al vergund en gerealiseerd. Dus we hopen dat het stadsbestuur deze duurzame projecten ook volledig steunt”, aldus raadslid De Roo.

Het schepencollege reageerde ondertussen positief op deze vraag en zegt dergelijke projecten te zullen steunen.