Op dinsdag 27 en woensdag 28 augustus organiseerde CD&V Ieper voor de tweede maal haar ‘veilig naar school’-fietsactie. Door met enkele jongeren vanuit de Ieperse deelgemeenten naar de verschillende secundaire scholen te fietsen langs de weg die de leerlingen vanaf maandag 2 september elke dag zullen nemen, hoopt CD&V Ieper dat de leerlingen zich veilig van en naar school kunnen verplaatsen.

Volgens de recente analyse van Vias, het Belgisch instituut dat focust op verkeersveiligheid, zouden elke schooldag gemiddeld 17 kinderen betrokken raken in een verkeersongeval van en naar school. Het instituut wijst erop dat het belangrijk is om met de jongeren de route naar school goed in te oefenen voor ze deze zelfstandig afleggen. “Dat is net wat we met deze actie proberen te doen” zegt Jordy Dehaene van CD&V Ieper. “Door tijdens onze actie te wijzen op bepaalde gevaarlijke passages, hopen we de kinderen attent te maken op mogelijke gevaren onderweg naar school.”

Marcia Vanhoirelbeke vult aan: “Zeker voor leerlingen die voor het eerst naar een secundaire school gaan, is het afleggen van deze route niet evident. Op welke plaatsen moet je voorrang verlenen en wat is de veiligste manier om een drukke weg over te steken, het zijn zaken die voor de meesten onder ons wel vanzelfsprekend zijn, maar voor jonge fietsers is dat vaak nog niet het geval.”

De fietsactie startte vanuit elke deelgemeente en passeerde langs de scholen waar de deelnemende leerlingen volgend schooljaar naartoe zullen gaan. Vooraleer terug naar huis te fietsen, hadden de leerlingen wel nog een hapje en een drankje verdiend. “We hopen alvast dat de eerste schooldag voor iedereen veilig kan verlopen en dat dat het begin betekent van een leuk een leerrijk schooljaar.”