Samen tuinieren in de Ieperse stadsserres

Raadslid Miet Durnez (CD&V) stelde op de gemeenteraad van oktober voor om een nieuw en modern dienstencentrum te bouwen op de locatie van huidig dienstencentrum ’t Hofland. Daarnaast deed ze ook het voorstel om de stadsserres van de Groendienst te gebruiken voor volkstuinieren: “Moestuiniers zouden zich meteen thuis voelen op een locatie waar de grond al jarenlang met passie en liefde bewerkt wordt.” 

In de meerjarenplanning van stad Ieper staat het streefdoel om naar één dienstencentrum te gaan. ’t Hofland, waar zich momenteel al één van de bestaande dienstencentra in onze stad bevindt, zou volgens Miet Durnez de ideale locatie zijn voor een nieuw en modern dienstencentrum.

De nabijheid van het openbaar vervoer zorgt ervoor dat de locatie goed toegankelijk is: “Dit zowel voor Ieperlingen uit de deelgemeentes als voor Ieperlingen uit het centrum die te voet, met de fiets of met de centrumbus de site zouden kunnen bereiken. De centrumbus zou een halve kilometer extra zou moeten rijden ten opzichte van het huidige traject.” Op de locatie zou er ook voldoende plaats zijn voor parkeerplaatsen en fietsenstallingen.

CD&V Ieper ziet het project zelfs nog ruimer: “Nu stad Ieper beslist heeft om bloemen en planten niet langer zelf op te kweken, komen de stadsserres leeg te staan. In het meerjarenplan staat dat deze grond verkocht zal worden. Het lijkt ons echter een unieke kans om op deze locatie de nieuwe volkstuinen te voorzien. Een zoektocht die al lang bezig is en waarvoor nog geen nieuwe ideale locatie gevonden werd,” aldus raadslid Durnez.

In ’t Hofland is er al enkele jaren een succesvol tuinproject lopende. De serres en gronden van de Groendienst liggen op een boogscheut afstand van het dienstencentrum. Bovendien komt men meteen terecht op een locatie waar de grond al jarenlang met passie en liefde bewerkt werd. De serres zouden gedeeld gebruikt kunnen worden door leden van het tuinproject van ’t Hofland en andere moestuiniers.”

Het moestuinieren zit in de lift. Zo telt Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, elk jaar meer leden waaronder vaak jonge individuen en gezinnen. Ook in andere gemeenten zoals Menen en Roeselare bestaan reeds gelijkaardige projecten van samentuinen met gemeenschappelijke serre.