Ondersteun verenigingen met afhaalpunten

Door de huidige lockdown zien Ieperse verenigingen opnieuw heel wat inkomstmogelijkheden opnieuw verloren gaan. Daarom vraagt CD&V Ieper aan het stadsbestuur om afhaalpunten te voorzien: “Dat is één van de weinige opties die verenigingen hebben om in deze tijden nog dat extra centje te verdienen dat zij broodnodig hebben om te kunnen overleven.”

Om hun financiële kas wat te spijzen organiseren heel wat Ieperse verenigingen doorheen het jaar allerhande acties. Momenteel zijn deur-aan-deurverkopen echter verboden en maaltijden aan huis leveren kan enkel door professionelen gebeuren. “Door de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus kunnen alweer heel wat pannenkoeken- of bloemenverkopen, beenhespfestijnen, afhaalmaaltijden en zelfs kerstbomenverkopen niet doorgaan.”

Wel kan elke stad of gemeente een officieel afhaalpunt organiseren waar verenigingen dan onder toezicht en begeleiding van de stad hun verkoop kunnen laten doorgaan. Om tegemoet te komen aan de verenigingen stelt CD&V voor dat het stadsbestuur gratis enkele afhaalpunten in Ieper voorziet.

Ook in Poperinge werkt men met dergelijke afhaalpunten voor verenigingen. Er zijn een aantal voorwaarden om de veiligheid altijd te garanderen. Zo wordt het afhaalpunt best aan de buitenzijde van een gebouw georganiseerd en is het dragen van mondmaskers en voor de aanbieders ook wegwerphandschoenen verplicht. Betalen moet contactloos of vooraf gebeuren en maaltijden moeten wel nog steeds door een professionele aanbieder bereidt worden.

CD&V stelt voor om hiervoor in Ieper de OC’s open te stellen. De stad kan richtingspijlen en ontsmettingsalcohol voorzien en verenigingen kunnen werken via afhaling via reservatie. Elke activiteit op dit afhaalpunt zou wel goedgekeurd moeten worden door het stadsbestuur. “Dit zou een mooi gebaar zijn naar alle Ieperse verenigingen die in deze tijden vaak met de handen in het haar zitten,” aldus de partij.