JONGCD&V Ieper vraagt extra inspanningen om de stap naar psychologische hulpverlening voor jongeren te verlagen

Het aantal jongeren tussen 16 en 24 jaar dat depressieve gevoelens heeft, is tijdens de coronacrisis verdrievoudigd bij vrouwen en verviervoudigd bij mannen. Dat blijkt uit een enquête over mentaal welzijn van het wetenschappelijk instituut Sciensano. 3 op de 10 jongeren heeft volgens een internationale maatstaf een “depressieve stoornis”. “Een gigantische opstoot”, zegt Sciensano. Zo stond afgelopen weken te lezen op VRT NWS. JONGCD&V Ieper wil deze problematiek daarom lokaal aankaarten.

Het is duidelijk dat er nog een taboe heerst als het aankomt op mentaal welzijn. Niet iedereen kan er even gemakkelijk over praten met zijn of haar omgeving of durft zelf de stap naar professionele hulpverlening te zetten. Daarom vindt JONGCD&V Ieper het enorm belangrijk dat de drempel naar eerstelijnshulp verlaagd wordt. Lokale besturen kunnen hier een rol in spelen.

Wie vandaag hulp zoekt, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Een sociale kaart weergeven van organisaties die bezig zijn rond mentaal welzijn kan die zoektocht verduidelijken. Vandaag is er op de officiële sites van gemeenten heel wat praktische info te vinden over het coronavirus en maatregelen ter bescherming ervan.

“Op de website van stad Ieper is daarnaast ook een coronameldpunt terug te vinden, je kunt hiernaar bellen of mailen wanneer je hulp nodig hebt of je eenzaam voelt. Toch ontbreekt het soms aan zichtbaarheid voor concrete hulplijnen voor mentaal welzijn zoals Tele-Onthaal of Awel. Vanuit JONGCD&V Ieper willen we vragen dat stad Ieper de officiële hulpkanalen rond psychisch welzijn voor jongeren zichtbaar deelt via hun website en andere media om hulpbehoevende jongeren in deze moeilijke periode zoveel mogelijk te bereiken”, zegt Jordy Dehaene, voorzitter van JONGCD&V Ieper.