JONGCD&V Ieper lanceert digitaal blokcentrum

Vlak voor de uitbraak van de coronacrisis was ‘samen studeren’ populairder dan ooit. Samen studeren biedt voor veel studenten net de extra motivatie die ze nodig hebben om de zware blokperiode goed door te komen. Dat bewijst ook het groot aantal studenten dat elk jaar aanwezig is in het Ieperse blokcentrum dat in 2013 opgericht werd door toenmalig gemeenteraadslid Mariola Moeyaert (CD&V). Maar ook hier gooit de coronacrisis roet in het eten.

“We kregen de laatste weken heel wat vragen van studenten, waaronder ook onze eigen leden, of samen studeren in deze periode wel mogelijk zou zijn en of er geen alternatieven mogelijk zijn als de Veiligheidsraad samen studeren niet zou toelaten”, zegt Jordy Dehaene, voorzitter van JONGCD&V Ieper.

Vorige week gaf de Veiligheidsraad na de tussenkomst van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) dan toch groen licht, zij het onder voorwaarden. Studenten moeten op ruime afstand van elkaar zitten en moeten zich vooraf inschrijven. In openbare gebouwen zoals bibliotheken moet er bovendien toezicht aanwezig zijn. Op het einde van de dag moet alles ook ontsmet worden.

“We hadden reeds contact met de Jeugddienst van stad Ieper en schepen van Jeugd Dimitri Soenen (N-VA). Daaruit bleek dat het voldoen aan al deze voorwaarden niet evident zou zijn.”, aldus de jongerenvoorzitter. Vandaag kondigde de Jeugddienst aan dat het blokcentrum dit jaar beperkt zou worden tot 50 studenten per dag: Omdat niet iedereen een studeerplekje in het blokcentrum zal kunnen bemachtigen, besloten we om een digitaal blokcentrum op te richten. Hiermee proberen we de sfeer die in het echte blokcentrum hangt na te bootsen.

 “Er is een algemene ‘studiezaal’, zeg maar, waar studenten elkaar via webcam kunnen zien studeren, maar er is ook een koffieruimte waar je met andere studenten kan spreken die op dat moment ook pauzeren. Je kan er zelfs vragen stellen aan studenten uit dezelfde studierichting”, zegt Thijs Morlion, voorzitter van CD&V Ieper.

Elke student kan zich hierop aanmelden. Dat kan via deze link: https://app.veertly.com/v/digitaal-blokcentrum-ieper. “We hopen dat de Ieperse studenten die nu alleen thuis zullen studeren, toch wat het gevoel krijgen samen te studeren en op die manier elkaar kunnen motiveren. Daarnaast willen we hen ook veel succes wensen tijdens deze uitzonderlijke examenperiode.”