Vandaag is het opnieuw een speciale dag. Vandaag vieren we onze vaders. Of ze nu papa of opa zijn, het maakt niet uit. Altijd staan ze voor ons klaar, leren ze ons nieuwe dingen en geven ze ons advies wanneer we het even niet meer weten. Speciaal daarom zetten we enkele papa's in de kijker. Het waren voor velen geen evidente tijden, sommige misten het contact met hun kleinkinderen, anderen hadden plots hun volledige kroost in huis terwijl ze nog moesten werken. Het waren alvast geen normale tijden. Lezen jullie even mee? 

Peter Dehaerne

Peter bijt onze spits af. Hij heeft 2 jongvolwassen kinderen van 21 en 19 die beiden nog studeren. In de zorgsector nog wel! Het was voor hen toch even aanpassen, en dat hebben ze op een vastberaden en kordate manier gedaan. Elk in hun eigen leer- en leeftraject. Peter is alvast erg trots dat ze ondanks de niet zo eenvoudige tijden toch kiezen voor een positieve toekomst en zoeken naar oplossingen. Hij geeft ze dan ook steeds het advies om te kiezen voor iets, in de plaats van tegen iets. Soms is het voor hen nog moeilijk om hun weg te vinden in al het administratieve. Het is dan ook belangrijk om hen zo goed als kan te ondersteunen in al wat ze op hun weg tegenkomen.

Miguel Gheysens

Miguel heeft 3 enthousiaste kinderen. Dit maakte de Corona tijd tevens heel erg druk en intens, maar wel heel gezellig. De voorjaarswerken in de landbouw zorgden voor heel wat lange dagen en weekendwerk, maar ze beleefden meer gezinsmomenten samen dan andere jaren. De aperitiefjes en gezelschapspellen ‘in ons kot’ lokten leuke discussies en boeiende gesprekken ui! Miguel vond het soms frappant hoe sterk ze hem deden denken aan zijn eigen jeugd. Volgens hem is het dan ook belangrijk, zeker in deze tijden, om belangrijke waarden zoals respect en zorg voor je naasten mee te geven met hen. Het is het mooiste wat er is. Miguel hoopt dan ook dat hij een voorbeeld voor hen is en dat ze zijn doorzettingsvermogen en positiviteit ook doortrekken in hun eigen leefwereld. 

Jan Breyne

Ook de opa's zetten we natuurlijk vandaag in de bloemetjes. Voor Jan heeft corona gezorgd voor een verandering van ritme. Meer tijd om eens dingen te doen die al lang op zich lieten wachten. Toch mist Jan zijn dochter en de kleinkinderen. Het is niet evident om hen enkel via Facetime te kunnen spreken. Het is dus weer uitkijken naar die goeie knuffel, die lekkere BBQ en de fijne gesprekjes. Het was in het begin wat moeilijk. Zaken die gewoon waren voor de crisis, waren plots 'gevaarlijk' of 'verdacht'. Toen men voor het eerst met de bubbels van vier uitpakte kreeg hij in de kortste keren telefoon van Neas, zijn kleinzoon van 9: “Opa, ik heb je in mijn bubbel opgenomen!” en hij was zo fier dit te melden. "Dan word je weer warm vanbinnen", aldus Jan. Hij sluit af met te zeggen dat het feit dat de curve de juiste kant uitgaat hem gelukkig maakt. Ondanks alle kritiek op de virologen en het beleid, mogen we toch wel blij zijn dat we in een land leven als België en niet Amerika of pakweg Brazilië waar het er toch veel erger aan toe gaat.

Jef Bode

We sluiten het rijtje met de voorzitter van onze senioren. Ook hij mistte tijdens deze crisis vooral het sociale en fysieke contact met de kinderen en de kleinkinderen. Deze periode heeft ons gelukkig ook even de tijd gegeven om na te denken. Eigenlijk hebben we het zo slecht nog niet en met alle digitale vooruitgang kunnen we toch met elkaar in contact blijven. Dat kan een klein beetje het gemis compenseren! Op vaderdag worden vaders gevierd. Als je gevierd wordt, dan is dit mogelijks om je verdiensten, maar ook om wat er van je verwacht wordt: maak van je thuis een huis, wees dankbaar voor al wie zorg draagt en beschouw iedereen als je gelijke. Dan pas ben je een echte vader, zegt Jef. Het is een boodschap die relevanter is dan ooit!