Een welverdiende vakantie!

1 juli, het officiële einde van het schooljaar, of beter: het begin van een welverdiende vakantie!

Het schooljaar 2019-2020 begon voor veel scholieren en studenten als een heel gewoon schooljaar, een jaar vol uitdagingen, doelen en ambities. Het einde van het schooljaar was allesbehalve gewoon. De ene had wel examens, de ander niet. Sommigen kregen nog beperkt 'echt' les, voor anderen bleef het bij de online-versie. En afscheid werd online of van op veilige afstand genomen. Dat dit alles een grote indruk heeft nagelaten op de schoolgaande jeugd staat buiten kijf. 

We vroegen enkele scholieren en studenten hoe zij de lockdown en de heropstart van hun school ervaren hebben. Lees hieronder hun verhaal:

Florian, 20, student burgerlijk ingenieur

Het voelt alsof ik drie maanden geblokt heb. Na mijn examens was de opluchting dan wel extra groot, en dat deed deugd.

Online les volgen aan de universiteit was een speciale ervaring. Van de ene dag op de andere zat ik een hele dag alleen achter mijn laptop, terwijl ik gewend was om in grote aula’s te zitten met vrienden. De eerste weken was het aanpassen aan de nieuwe manier van les krijgen, maar dat wende wel. Het zwaarste was om al het sociale contact te moeten missen, wat wel een belangrijk deel van je studentenleven is.

Daarnaast vielen al mijn hobby’s ook weg, waardoor ik sommige dagen niet van achter mijn bureau kwam. Alles werd eentonig en de motivatie was soms ver te zoeken. Na twee maanden les volgen in lockdown kwam de blokperiode dichterbij. De corona-maatregelen versoepelden, maar als student merkte ik daar weinig van aangezien ik in ‘blok’down ging. Normaal is er een groot verschil tussen de blokperiode en de lesperiode, maar van dat verschil was nu weinig te merken. Het voelt alsof ik drie maanden geblokt heb. Na mijn examens was de opluchting dan wel extra groot, en dat deed deugd.

Siebe, 15, industriële wetenschappen

Ik vind het wel heel jammer dat ik maar 45 min. naar school mocht!

Ik vond de corona periode een saaie en vooral lastige periode omdat ik mijn vrienden niet mocht zien en ik zat hele dagen thuis me te vervelen. De live-lessen waren een goed initiatief... de online toetsen die wij kregen vond ik zeer goed! Voor herhaling vatbaar. Ik vind het wel heel jammer dat ik maar 45 min. naar school mocht! Dat vond ik niet goed gedaan!

Franklin, 20, student geschiedenis

Niet alleen de coronakilo’s stapelden zich op, maar ook de eenzaamheid zorgde ervoor dat ik me thuis allesbehalve gelukkig voelde.

Studeren in coronatijden is toch wel andere koek. Dat heb ik de afgelopen maanden mogen ondervinden. Toen de ‘lockdown’ in maart werd aangekondigd, mocht ik direct voor minstens 3 maanden afscheid nemen van m’n lief die in Aalter woont. Ik zag haar pas op 5 juni, na m’n eerste examen, terug. Niet alleen de coronakilo’s stapelden zich op, maar ook de eenzaamheid zorgde ervoor dat ik me thuis allesbehalve gelukkig voelde. Ik was ergens wel blij om eens een periode terug bij m’n ouders te verblijven, maar toch miste ik het sociaal contact van leeftijdsgenoten die ik praktisch elke dag vergezelde tijdens de lessen. De professoren en assistenten van de KULAK deden hun best om ons zoveel mogelijk te ondersteunen, maar het fysiek aspect van lessen volgen is onvervangbaar. Als historicus in wording kan ik met zekerheid zeggen dat historici deze periode met veel aandacht zullen bestuderen.

Siebe, 19, student informatica

Corona had voor mij wel een voordeel doordat ik de verplaatsing naar en van de campus niet moest doen had ik wat meer tijd om te sporten en waren de straten veel minder druk.

Als student toegepaste informatica vond ik de coronatijden geen pretje. Het gemis van uitgaan met vrienden of kaarten op kot was groot. Ook zit ik in een trommelkorps waar ik iedere vrijdagavond naar kon uitkijken, maar door corona ook maandenlang is wegevallen. Dit zorgde voor een hoop minder sociaal contact dan voordien.

Mijn lessen op campus werden door corona ook online-lessen of soms zelfstudie. De lessen vielen hierbij mee, maar de hoeveelheid leerstof die we kregen als zelfstudie was onacceptabel. Het aantal werk die we kregen in vergelijking met het aantal uren per week was velen male meer. Wat ik wel opgemerkt hebt is dat het vragen aan de leerkracht vaker gebeurt tijdens fysieke lessen dan dat we online een e-mail sturen. Corona had voor mij wel een voordeel doordat ik de verplaatsing naar en van de campus niet moest doen had ik wat meer tijd om te sporten en waren de straten veel minder druk.