Een versnelling hoger tegen zwerfvuil

Deze maand organiseert stad Ieper opnieuw haar jaarlijkse zwerfvuilactie, zij het verspreid over een langere periode omwille van het coronavirus. Volgens CD&V-raadslid Jan Laurens is de strijd tegen zwerfvuil vaak dweilen met de kraan open. Daarom doet CD&V Ieper enkele voorstellen.  

“Nu we allemaal veel wandelen en fietsen kunnen we genieten van de mooie natuur. Helaas moeten we ook vaststellen dat onze grachten en bermen vol liggen met afval, drankblikken en petflessen. Ondanks de blijvende inspanningen van vele vrijwilligers tijdens de jaarlijkse zwerfvuilactie, blijft het echter dweilen met de kraan open”, zegt raadslid Laurens.

Om het probleem aan te pakken, doet CD&V Ieper een aantal voorstellen. Ten eerste denkt men aan een tweede zwerfvuilactie in het najaar: “Dit zal het directe probleem aanpakken en kan zorgen voor een financieel extraatje voor de deelnemende verenigingen, iets wat men in deze tijden zeker kan gebruiken.”

Daarnaast stelt de partij voor om een afvalzone te voorzien op het industrieterrein, waar heel wat zwerfvuil terug te vinden is. De stad kan drones inschakelen om het probleem in kaart te brengen om daarna gerichte acties te kunnen organiseren. En ook extra aandacht besteden aan een project zoals dat van de Mooimakers via verschillende kanalen, kan voor een mentaliteitswijziging zorgen.

Tot slot vraagt Jan Laurens aan het stadsbestuur om te blijven hameren bij hogere overheden om de ideeën van de statiegeldalliantie uit te voeren.