CD&V vraagt ademruimte voor Ieperse kermissen

Naast heel wat bedrijven, sportclubs en verenigingen hebben ook de wijk- en dorpskermissen het moeilijk tijdens de coronacrisis. “Over het stilvallen van het sociaal leven, maken we ons als CD&V Ieper grote zorgen, dit is voor heel wat kermiscomités een financiële aderlating,” zegt CD&V-raadslid Jan Laurens. Daarom doet de partij enkele voorstellen om de kermiscomités wat meer ademruimte te geven.

Door de coronacrisis kunnen heel wat maaltijden of deur-aan-deurverkopen om wat geld in te zamelen niet doorgaan. Dat is voor elke vereniging een domper. Tijdens de periode van versoepelde coronamaatregelen zijn heel wat kermiscomités weer aan het organiseren geslagen om op een veilige manier hun kermissen te laten doorgaan. Daarbij zijn vaak al kosten gemaakt, die ze nu in rook zien opgaan.

“Vanuit de Vlaamse regering zijn middelen voorzien om alle Ieperse verenigingen te ondersteunen, het blijft afwachten of dit voldoende zal zijn,” zegt raadslid Laurens. Daarom doet CD&V enkele bijkomende voorstellen om de verenigingen te ondersteunen.

De partij wil de prijs die aangerekend wordt bij het gebruik van elektriciteit op openluchtevenementen, die nu 75 euro bedraagt, een jaar lang laten vallen in 2021. Daarnaast kan de stad de organisators helpen door richtingspijlen, belijning en ontsmettingsmiddelen ter beschikking te stellen om coronaproof evenementen te organiseren wanneer dat weer kan: “We hopen natuurlijk dat er in de loop van volgend jaar een vaccin komt, maar als we realistisch zijn zal dit virus nog wel een hele tijd ons sociaal leven bepalen, daarom lijkt dit ons geen nutteloze investering.” De stad kan volgens Jan Laurens ook ondersteuning bieden via hun communicatiekanalen.

Tot slot ziet CD&V Ieper ook een kans om evenementen milieuvriendelijker te maken. “De stad kan organisaties ook ondersteunen door gratis herbruikbare bekers te voorzien, dit is een kost minder voor organisatoren en meteen ook een goede manier om dit in te burgeren.”