Oproep ‘OverKop’ groot succes – Vlaanderen krijgt geen 16, maar 30 OverKophuizen, die een veilige haven bieden voor jongeren
De komende maanden zullen er naast de 5 bestaande maar liefst 25 nieuwe OverKophuizen opstarten in Vlaanderen en Brussel. Zo willen Minister van Welzijn Wouter Beke en het Agentschap Opgroeien een preventief antwoord bieden voor het mentale welzijn van jongeren.
Een OverKophuis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden en wanneer nodig kan worden ingezet op laagdrempelige ondersteuning en hulp voor jongeren die daar nood aan hebben. In een OverKophuis kunnen jongeren gewoon binnenstappen om samen activiteiten te doen, maar ze vinden er ook een luisterend oor en professionele therapeutische hulp. Vlaanderen moedigt actoren in geestelijke gezondheidszorg en brede jeugdhulp aan om van deze vindplaatsen ook hun werkplaatsen te maken.
OverKop wil inspelen op sociaal en mentaal welzijn van jongeren. Eind vorig jaar besliste de Vlaamse Regering dat OverKop verankerd en uitgebreid moest worden.
‘De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend nodig,’ benadrukt Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke. ‘Jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. De impact van de coronamaatregelen voor jongeren heeft dat bovendien nog extra scherp gesteld. Daarom wilden we op relatief korte termijn een antwoord bieden op de noden van jongeren.’
Minister Beke is heel tevreden dat heel wat partners uit onder meer het jeugdwerk, de jeugdhulp, de geestelijke gezondheid of het onderwijs elkaar de hand reiken om OverKop voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk te maken.
‘Het enthousiasme bij alle partners om een OverKopwerking op te starten is bijzonder groot. We zijn ook erg blij dat we de band tussen het jeugdwerk en de jeugdhulp overal in Vlaanderen versterkt zien. En onder meer dankzij een sterk engagement van de lokale besturen slagen we erin om in meer dan de helft van de 16 werkingsgebieden meer dan één OverKophuis op te starten. Zo klokken we nu af op 30 OverKophuizen die al in 2021 starten. In 2022 en 2023 komen er nog 3 OverKophuizen bij.’
Kleine of grote zorgen
De OverKophuizen zullen opgericht worden onder de vleugels van het Agentschap Opgroeien. ‘Het is cruciaal dat we kinderen en jongeren het gevoel geven dat ze er mogen zijn, dat ze meetellen,’ zegt Administrateur-Generaal Katrien Verhegge. ‘Niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben. In een OverKophuis vinden jongeren een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden. Vertrekkend vanuit een ontmoetingsplek, kunnen jongeren bij OverKop ook terecht voor een babbel of ondersteuning rond kleine of grote zorgen. We zetten de jongere aan het stuur en zorgen dat alle taboes doorbroken kunnen worden.’
Intense samenwerking
Over Vlaanderen en Brussel zullen 16 regionale OverKop-werkingen worden uitgebouwd die elk een subsidie van € 100.000 per jaar ontvangen de komende drie jaar. Verschillende werkingen hebben ervoor gekozen om met steun van de deelnemende partners en de betrokken lokale besturen meerdere antennes uit te bouwen, waardoor er voor de jongeren op korte termijn 30 OverKophuizen toegankelijk zullen zijn.
OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Daarmee wordt er afgestapt van het hokjesdenken en kiezen we resoluut voor een intersectorale aanpak. De mix aan expertise wordt gebundeld in een krachtig OverKopnetwerk waar jongeren centraal staan. Vanuit elk OverKophuis wordt er intensief samengewerkt en kunnen partners hun engagement zelf bepalen. Zo willen we het taboe rond psychische problemen bij jongeren verder doorbreken en vanuit een warme zorg bijschakelen naar intensievere hulp als jongeren zelf aangeven dat ze dat nodig hebben.
‘Rode Neuzen Dag wil concreet het verschil maken voor jongeren die mentaal op de proef worden gesteld. Dat ons OverKop-initiatief nu van 5 naar 30 locaties wordt uitgebreid is fantastisch nieuws voor de jongeren, maar ook voor iedereen die heeft bijgedragen aan Rode Neuzen Dag. Dit geeft heel veel energie om in het najaar samen met VTM, Qmusic, HLN, Belfius en heel Vlaanderen opnieuw voluit te gaan voor een nieuwe editie van Rode Neuzen Dag,’ zegt Winok Oplinus, CSR Manager bij DPG Media.
Locaties OverKop-huizen: Aalst, Antwerpen, Antwerpen, Beringen, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Kalmthout, Kortrijk, Lier, Lommel, Mechelen, Menen, Molenbeek, Mortsel, Oostende, Peer, Pelt, Poperinge, Schaarbeek, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren, Willebroek, Zandhoven
Locaties ‘to be’ – Boom, Ronse en Sint-Pieters-Leeuw hebben al concreet aangegeven zich voor te bereiden voor 2022 of 2023, en ook andere steden en gemeenten hebben al aangegeven de opstart in de toekomst te overwegen.