Op 16 november was het weer zover. Voor de CD&V Jongeren verzamelen geblazen voor het jaarlijkse jongerencongres. Dit keer was het thema AI, privacy en digitalisering. Zullen robots ooit rechten en plichten hebben? Hoe moeten we omgaan met algoritmes die beslissen waar er meer politie moet patrouilleren? Wat met alle camera's die steeds meer opduiken? Dit en nog veel meer antwoorden kun je binnenkort terugvinden in onze volledige congrestekst. 

Al vroeg in de ochtend vertrokken Dieter Bonny en afdelingsvoorzitter Thijs Morlion voor een pittige rit richting de andere kant van het land. Bestemming: Hasselt. Met de West-Vlaamse jongeren hadden we ons goed voorbereid en dienden we heel wat amendementen in waarover we duchtig wilden discussiëren. Twee uren en een grote tas koffie later, kwamen we warempel als een van de eersten aan, maar de toon was meteen gezet. De noeste, hardwerkende West-Vlamingen waren klaar voor een stevige dag vol met debatten en meningsverschillen. Politiek is immers een georganiseerd meningsverschil. 

Het congres begon met een panelgesprek tussen enkele experten. We hadden de eer om te Matthias Dobbelaere-Welvaert, jurist en expert op vlak van privacy, Luca Ferro, post-doctoraal onderzoeker in internationaal recht en Nathalie Van Raemdonck, privacy-experte voor de Europese Unie. Het werd een interessante debat over tal van onderwerpen die te maken hebben met privacy, van zichzelf besturende wapens tot sociale media. Tal van onderwerpen passeerden de revue om ons klaar te stomen voor het echte werk: de interne debatten over de congrestekst.

De debatten werden ingedeeld in 4 onderwerpen: 

  • Digitalisering & Democratie
  • Digitalisering & Veiligheid
  • Digitalisering & Economie
  • Digitalisering & Dagelijkse Leven

Telkens vertrokken we vanuit wat de invloed is van digitalisering binnen enkele levensdomeinen. In deze werkgroepen werden de amendementen besproken vanuit alle provincies of geledingen van de jongeren. Telkens werd er dan gestemd, en wijzigingen met een 2/3e meerderheid werden aangenomen. Wijzigingen met een gewone meerderheid werden doorverwezen naar het plenum dat plaatsvond op het einde van de dag. 

Voor de mensen die niet zo happig zijn op pittige debatten waren er ook enkele workshops. Van publiek spreken, tot een EHBO-cursus tot zelfs het leren maken van cocktails. Voor elk wat wils dus. We sloten af met een bezoek van de goedheilig man met lange witte baard en zijn roetpieten, een boeiende toespraak van voormalig jongerenvoorzitter Eric Van Rompuy en tot slot de uitslag van de verkiezingen voor het nationaal bureau van Jong CD&V. 

Eens het harde werk achter de rug, is het tijd om de bloemetjes buiten te zetten en wat stoom af te blazen. Al snel vlogen de kurken in het rond en vertrokken we voor een lange nacht richting de Versuz in Hasselt. Voor sommigen liep dit al beter af dan voor de anderen, maar al bij al kwam iedereen er vanaf zonder kleerscheuren. Wie na die zaterdag beweert dat politiek saai is, nodigen we graag uit op ons volgende congres!