Voor de Internationale dag tegen Holebi- en Transfobie ofwel IDAHOT, schreef Dieter, bureaulid en Jong CD&V'er, onderstaande blogpost.

17 mei is de internationale dag tegen Holebi- en Transfobie. Voor mij persoonlijk heeft die dag elk jaar wat meer kleur en betekenis dan voor anderen. Hoe het allemaal begon...

30/06/2014… Een dag zoals een ander voor velen, waaronder mijn laatste schooldag als leerkracht, maar voor mij de dag van een nieuw begin.
Klaarstaan met de rugzak om te gaan sporten. Bibberend. Ma en pa kijkend naar de televisie. “Ik ben gaan fitnessen. En trouwens, ik heb een nieuw lief, maar het is wel een jongen. Tot straks.”
Met het rood op de wangen en tranen in de ogen naar de volgende afspraak. Bang voor wat ik nu had gedaan. “Komaan Dieter, steek het weg. Je hoeft dat nu nog niet te vertellen. Doe alsof er geen vuiltje aan de lucht is.”

Ik ging gewoon fitnessen samen met mijn vrienden. Ik deed alsof er niets was gebeurd. Nog even napraten en dan opnieuw naar huis. Mijn hart klopte ik mijn keel…
Ik kwam binnen waar mijn ouders op mij zaten te wachten. “Dat is toch helemaal niet erg. En wie is het?” vroegen ze oprecht geïnteresseerd. Sinds die dag voel ik me opgelucht. Ik ben nu wie ik ben geworden door die dag. De rollercoaster ging in de weken die kwamen op en af maar er kwam al snel een einde aan. Ik mag van geluk spreken dat mijn omgeving zo goed heeft gereageerd en ben hen daar ook enorm dankbaar voor.  

Ik ben open en steek niet onder stoelen of banken dat ik gelukkig ben. Mensen schrikken soms wanneer ik vertel dat ik een vriend heb. Daarom ben ik steeds op mijn hoede maar toch ook trots wanneer ik het vertel. Je krijgt verschillende reacties, van “super” tot “we hebben er niets tegen maar…”

Op deze dag zal het exact 30 jaar geleden zijn dat WHO homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. We mogen dan wel in een westerse samenleving wonen, toch blijft er een taboesfeer hangen rond dit thema. Door verschillende overheden werden al heel wat stappen genomen om homo-, bi- en transgenderhaat te doen dalen maar de strijd is nog niet gestreden.

Om het met de woorden van Barack Obama te zeggen:
“Elke persoon - homo, hetero, lesbisch, biseksueel, transseksueel - verdient het om gelijk behandeld te worden in de ogen van de wet en in de ogen van onze maatschappij. Het is een vrij eenvoudig voorstel.”

Ja, inderdaad eenvoudig.  Laat ons daar samen werk van maken!

Dieter Bonny